30 ani de performanță în medicină
(+373 22) 888-347
(+373 22) 735-558

Noutăți » OSTEOPOROZA ŞI OSTEODENSITOMETRIA
15 Aprilie 2015

Osteoporoza este o afecţiune ce se manifestă prin diminuarea mineralzării osoase.

Această diminuare se petrece concomitent cu modificarea structurii osului care devine mult mai fragil și predispus la fracturi dupa traumatisme minore, in momente de efort fizic minor sau chear tuse și strănut.

Fracturile care pot apărea la persoane ce  prezintă semne de osteoporoză decurg mai greu şi numărul complicaţiilor este deasemenea mai mare. Cele mai predispuse la fracturi sunt oasele incheeturilor mînii,  şoldului, vertebrele.

În mod normal după vîrsta de 35 ani osul începe să îşi piardă din densitate, însă la unele persoane acest proces decurge mai rapid.

Mai predispuse  la osteoporoză sunt persoanele de sex feminin,  în special după menopauză. Alţi factori de risc sunt: vîrsta peste 65 ani, tratement de lungă durata cu corticosteroizi, aport inadecvat de calciu alimentar şi vitamina D, activitate fizică insuficientă.

În cazul cînd osteoporoza este depistată la timp poate fi iniţiat un tratament care va diminua manifestările osteoporozei şi deasemenea riscul de fracturi.

În Centrul Republican de Diagnosticare Medicală diagnosticul osteoporozei este efectuat cu ajutorul osteodensitometriei cu ultrasunete.

Avantajele acestei metode constau în comoditate pentru pacient și costuri reduse. În cazul depistarii semnelor de osteoporoză este recomandată consultaţia specialistului pentru a determina cauzele apariţiei bolii şi a indica tratamentul corect.

Șef secție Diagnostic Funcțional
A. Crețu