30 ani de performanță în medicină
(+373 22) 888-347
(+373 22) 735-558

Secţia Diagnostic Funcțional

Metode funcţionale de învestigare utilizate în secţia de diagnostic funcţional a Centrului Republican de diagnosticare medicala.

Secţia de diagnostic funcţional activează în cadrul Centrului Republican de diagnosticare medicala (CRDM) din anul 1989. Observaţiile proprii efectuate în baza analizei rezultatelor investigarilor a zeci de mii de pacienţi, colaborarea cu instituţiile curative specializate de nivel republican, participarea la cercetările ştiintifice ale savanţilor din diferite domenii ale medicinei au favorizat acumularea unei experienţe vaste în alegerea adecvată a metodelor funcţionale folosite la depistarea patologiilor, şi stabilirea corectă a diagnosticului, prognozarea evoluţiei afecţiunilor depistate, aprecierea stării funcţionale a diverselor sisteme pentru corecţia tratamentului, aprecierea rezervelor organelor şi sistemelor etc.

Metode de investigare ale funcţiei sistemului cardiovascular

Metodele neinvazive de testare a funcţiei sistemului cardiovascular sunt bine cunoscute. În sectia DF a CRDM sunt practicate urmatoarele: electrocardiograma în 12 derivătii standard în stare de repaos; electrocardiograma cu probe farmacologice (kaliu, b blocatori), electrocardiograma la efort fizic – cicloergometria, Holter monitorizarea ECG.

Utilajul folosit:

Toate electrocardiogramele sunt înregistrate cu ajutorul utilajului performant de productie Germana – Bioset 6000 şi Bioset 8000.

Documentarea:

Traseele electrocardiografice conţin 12 derivăţii grupate cîte 6, în unele cazuri e posibila înregistrarea concomitenta a tuturor derivaţiilor. Inregistrarea manevrelor respiratori – la necesitate.

Electrocardiografia in stare de repaos

De obicei este o investigaţie de rutina. În unele cazuri este indicata efectuarea electrocardiogramei atunci cînd pacienţii nu au acuze clare care ar indica afecţiuni cardiace. Tuturor pacienţilor care au venit în secţia de endoscopie li se cere sa prezinte ECG şi daca nu o au aceasta se înregistreaza pe loc.

Electrocardiografia cu probe farmacologice

Este recunoscut faptul ca electrocardiografia este o metoda sensibila dar puţin specifica. Multe afecţiuni ale miocardului se manifesta pe traseul electrocardiografic prin aceleasi semne. De obicei este alterata unda T. Indicarea şi alegerea corecta de către medicul curant a probei farmacologice permite de a concretiza diagnosticul (cardiopatie ischemica, vegetativa, dishormonala etc).

Electrocardiografia la efort fizic (cicloergometria)

Supunerea sistemului cardiovascular unui stress controlat permite obţinerea informaţilor pretioase asupra stării funcţionale a acestuia. În calitate de factor stresant de cele mai multe ori e folosit efortul fizic dozat, fie cu ajutorul cicloergometrului fie cu ajutorul bandei rulante (treadmil). Din punct de vedere al informativităţii nu exista diferenţa între aceste procedee de dozare a efortului.

Indicaţiile:

Depistarea cardiopatiei ischemice şi a anginei pectorale de efort, determinarea toleranţei la efort fizic, determinarea dinamicii tensiunii arteriale la efort fizic. Testare periodica a unor categorii speciale (aviatori, sportivi).

Contraindicaţii absolute:

  • Infarct de miocard acut (nu mai degraba de 4 saptămîni de la boala)
  • Stenocardie instabila
  • Miocardita, pericardita, endocardita acuta
  • Stenoza aortala pronuţata
  • Insufucienţa cardiaca gr. III-VI (NYHA)
  • Insuficienţa respiratorie grava
  • Afectiuni cerebrovasculare grave
  • Miocardită (primele 3 luni)
  • Tromboflebită acuta
  • Aneurizm ventricular sau aortic
  • Tulburari de ritm cardiac
  • Tahicardie ventriculara
  • Tahicardie supraventriculara
  • Extrasistolie frecventa ventriculara
  • Bloc A/V de gradul II-III
  • Infecţii acute

Contraindicaţii relative:

  • Bloc de ramura a fascicolului His, sindrom WPW
  • Proteze valvulare
  • Vicii cardiace cu dereglari de circulatie
  • Afecţiuni grave extracardiale
  • Ritm idioventricular artificial (cardiostimulator)
  • Dereglari ale echilibrului hidrosalin (tratament cu diuretice, glicozizi)
  • Epilepsie
  • Anemie
  • Glaucom
  • Afectiuni metabolice (tireotoxicoza, mixedem diabet)
  • Refuzul pacientului de a executa proba

Documentaţia necesara:

Întrucît executarea cicloergometriei impune o anumita doza de risc e nevoie de o selectare riguroasa a pacientilor, efectuоndu-se investigaţii suplimentare pentru a putea aprecia preventiv starea sistemului cardiovascular şi a depista posibilele contraindicaţii ale probei cu efort fizic (ECG de repaos, ecocardiografia, ultrasonografia vasculara, etc).

Pentru efectuarea cicloergometriei pacientul trebuie să prezinte documentaţia medicala de însoţire cu expunerea clara a diagnosticului, datelor investigaţiilor precedente, scopului concret al îndeplinirii probei cu efort fizic, medicamentele pe care le administreaza.

Utilajul folosit:

Pentru dozarea efortului fizic şi monitorizarea starii pacientului pe parcursul probei este folosit un complex modern pentru stress electrocardiografie care consta din electrocardiograf computerizat Bioset 8000 cuplat cu cicloergometru electronic Ergoline 900. Programul special elaborat pentru probele cu efort fizic permite mentinerea cu exactitate a efortului independent de viteza de pedalare. De asemenea este riguros mentinut cronometrajul probei. Masurarea programata a tensiunii arteriale, analiza formei complexelor electrocardiografice şi semnalizarea diferentei fata de forma initiala permite documentarea adecvata unui centru de nivel internaţional.

Documentarea probei:

Sunt înregistrate datele personale ale pacientului, paramentrii iniţiali; un fragment al electrocardiogramei în stare de repaos. În cazul probei pozitive se înregistreaza fragmentul reprezentativ şi dinamica restabilirii ECG la cea iniţiala. Pentru toţi pacienţii se înregistreaza protocolui probei (timpul, efortul, frecvenţa contracţiilor cardiace, marimea intervalelor R-R, Q-T, tensiunea arteriala. În afara de reprezentarea în tabel este prezenta şi reprezentarea grafica care permite interpretarea mai simpla a dinamicii indicilor descrisi. În concluzie se da un rezumat cu particularitaţile desfasurarii efortului, cauzele încetarii lui, rezultatul probei, toleranţa la efort, particularitaţile perioadei de restabilire.

Monitorizarea ECG timp de 24 ore în condiţii de ambulator (Holter monitorizarea ECG).

Înregistrarea electrocardiogramei în condiţii staţionare nu permite elucidarea tuturor aspectelor funcţionării cordului mai ales cînd afecţiunea poarta un caracter sporadic. Condiţiile din instituţia medicala nu pot simula situaţiile care apar în viaţa cotidiana. Pentru a capata informaţia completa despre activitatea cordului timp de 24 ore în condiţii de viata obişnuita se foloseşte Holter monitorizarea.

Indicaţii:

  • Acuzele ce pot fi cauzate de dereglari ale ritmului cardiac
    (palpităţii, sincope,virtigii)
  • Aprecierea riscului aparitiei aritmiilor la pacienţii făra acuzele de mai sus în urmatoarele afecţiuni:
    - Cardiomiopatie hipertrofica;
    - Infarct de miocard recent, complicat cu insuficienta cardiaca sau dereglari de ritm;
    - Sindrom de QT prelungit.
  • Aprecierea eficacitatii tratamentului antiaritmic sau manifestarilor pro-aritmice
  • Aprecierea lucrului cardiostimulatorului:
    - la pacienţii acuzele carora pot indica aritmii;
    - în caz de programare individuala a stimulatorului de exemplu stabilirea limitei superioare a FCC avоnd în vedere activitatea cotidiana a pacientului.
  • Aprecierea variabilitaţii ritmului sinusal:
    - suspectie de dereglare vegetativa, de exemplu în diabet zaharat, sau apnoe nocturn.
    - la pacienţii dupa infarct de miocard;
    - insuficienţa cardiaca.

Documentele necesare:

  • Foaia de observatie sau fişa de ambulator cu indicaţia scopului investigării
  • Paşaport sau buletin de identitate
  • Din cauza numărului limitat de recordere pacientul vă fi în prealabil programat pentru investigare la telefonul (022) 72-54-38; (022) 72-54-83.

Pregatirea pacientului:

Continuarea sau stoparea tratamentului pe timpul monitorizarii va depinde de indicatia medicului curant reiesind din scopul urmarit. În caz de necesitate se va rade parul de pe piept în zonele de amplasare a electrozilor. Pentru aceasta pacientul trebuie sa aiba aparat de ras Sub camasa (bluza) pacientul trebuie sa poarte lenjerie de corp (maiou din bumbac, de preferat ca maioul sa fie strоns pe corp).

Utilajul folosit:

Înregistrarea se petrece de recordere portabile ale firmei americane Rozinn care permit înscrierea a 3 derivatii bipolare precordiale pe banda magnetica. Printr-un dispozitiv special informaţia de pe casete este transferata în memoria computerului pentru a fi prelucrata cu ajutorul unui program specializat elaborat de savantii Centrului de cardiologie din Moscova.

În procesul prelucrarii automatizate şi manuale a traseului electrocardiografic sunt identificate si înlaturate artefactele care pot interveni din cauza miscarilor active ale pacientului, din cauza deteriorarii contactului electrozilor cu corpul etc. De asemenea sunt identificate complexele extrasistolice, pauzele, este analizata dinamica segmentului ST.

Documentarea:

Este structurata în compartimente.
Partea descriptiva contine datele generale cantitative şi calitative ale traseului electrocardiografic analizat – durata înregistrarii, numarul total al complexelor PQRST analizate, frecventa contractiilor cardiace maxima, minima şi medie, orele la care au fost înregistrate. Descrierea episoadelor de elevatie sau depresie a segmentului ST, Descrierea tulburarilor de ritm ventriculare şi supraventriculare, descrierea pauzelor, comentariile examinatorului.
Partea cantitativa - tabelul orar al evenimentelor electrocardiografice. Fragmentele reprezentative ale ECG ce confirma datele partii descriptive. Reprezentarea grafica a dinamicii frecventei contractiilor cardiace, a dinamicii segmentului ST în cele 3 derivatii.
Graficul orar al extrasistoliei ventriculare si supraventriculare (în cazul înregistrării unui numar important al acestora).
Analiza variabilitatii ritmului cardiac în perioada de timp aleasa de examinator (de obicei orele de noapte de la 2 la 5).

Metode de testare a circulatiei sanguine

Secţia este înzestrata cu utilaj care permite cercetarea circulatiei sanguine prin diferite metode. Diversitatea metodelor este cauzata de complexitatea proceselor studiate, fiecare din metode permitînd obţinerea informaţiei despre un anumit segment al patului vascular. Dopplerografia – despre circulaţia în vasele magistrale, reografia – valoarea întegrala a circulaţiei într-un anumit segment al corpului, fotopletizmografia – circulaţia periferica în arteriole şi precapilare.

Cercetarea circulaţiei magistrale

Dopplerografia

Metoda ultrasonografica de evaluare a vitezei fluxului sanguin în vasele magistrale. Analiza spectrala semnalului Doppler permite aprecierea particularitaţilor vasului cercetat - elasticitatea, tonusul şi a fluxului – direcţia, laminar sau turbulent, gradul aproximativ al stenozei etc.

Utilajul folosit:

Învestigaţiile sunt îndeplinite la 2 aparate de Dopplerografie vasculara cu posibilitatea efectuării Dopplerografiei transcraniene.

Vasele cervico-cerebrale

În studiul vaselor cervico-cerebrale este inclus studiul urmatoarelor artere:
Extracranian - Art. carotice comune, carotice externe, carotice interne, V. Jugulare, art. Vertebrale, art. Supratrochleare
Transcranian – sifonul art carotice interne, art. Cerebri media, art. Cerebri anterior, art. Cerebri posterior.
În timpul studiului transcranian este apreciata si starea fluxului venos.

Documentarea:

Sunt imprimate imaginile color ale spectrogramelor obtinute la sonorizarea diferitor vase. Ca regula acestea sunt: art. Carot comune, v. Jugulare, art. Vertebrale, art. Supratrochleare. În caz de patologie pot fi imprimate spectrogramele de la vasele afectate.

Vasele membrelor superioare

În studiul vaselor membrelor superioare sunt incluse cercetarea a. Subclavia, a. Brachialis, a. Radialis, si a. Ulnaris. În cazuri speciale pot fi examinate şi alte artere.

Vasele membrelor inferioare

Studiul dopplerografic al vaselor membrelor inferioare furnizeaza date pretioase în stabilirea diagnosticului sau aprecierea tratamentului în numeroase afecţiuni: ateroscleroza, endarteriia obliteranta, aortoarteriita nespecifica, tromboze venoase, varice, etc.
Vasele cercetate: a. Femorala comuna, a. Poplitea, a. Tibialis posterior, a. Dorsalis pedis, a. Digiti. V. Femorala profunda, v. Poplitea, v. Saphena magna, v. Saphena parva, v. Tibialis.

Documentarea:

Sunt imprimate imaginile color ale spectrogramelor obtinute la sonorizarea diferitor vase care ilustreaza concluzia elaborata de medic în urma cercetarii.

Testarea integrala a circulaţiei regionale

Reografia de impedantă

Reografia de impedantă este metoda neinvaziva de studiu al circulatiei pe baza analizei rezistentei unui segment al corpului la trecerea curentului electric alternativ cu anumiti parametri de intensitate sş frecvenţa. Este o metoda rapida, simpla şi totodata destul de informativa. Se foloseste ca metoda de screening în etapele iniţiale de diagnostic al afecţiunilor vasculare. Din experienţa secţiei se observa o corelare buna între datele reografiei şi ale dopplerografiei. Spre deosebire de Dopplerografie nu este posibila aprecierea anatomica a leziunii vasculare, se interpreteaza doar regiunea vascularizata.
În sectia noastra se utilizeaza mai multe modificări ale metodei reografice, denumirea concreta a metodei depinzînd de regiunea investigata:
ReoEncefaloGrafia – studiul circulaţiei craniene. Se înregistreaza derivaţiile fronto-mastoidale (bazinul art. Carotice) şi occipito-mastoidale (bazinul art. Vertebrale).
ReoVazoGrafia – studiul circulaţei în membrele superioare sau inferioare.


Utilajul folosit: Reograf computerizat REAN Poli 4 canale sincrone de reografie (fiecare însoţit de canalul de reografie diferenţiata) şi canalul de ECG de sincronizare.


Documentarea: Se imprima la imprimanta imaginea grafica a curbelor reografice înregistrate (2 – 3 unde) şi concluzia textuala.

Testarea circulatiei periferice

Fotopletismografia

Studiul circulatiei la nivelul vaselor magistrale sau regional nu este intotdeauna suficient pentru a stabili corect diagnosticul sau a documenta evoluţia bolii mai ales cоnd este vorba de afectiunile vaselor de calibru mic ca în cazul vasculitelor sau a bolii Reyno sau angiopatiei diabetice. Înregistrarea curbelor fotopletizmografice modificate pe fondalul circuitului magistral obişnuit permite localizarea topica a afecţiunii. Pentru aprecierea rezervelor funcţionale se procedeaza la probe.
Proba cu garoul (hiperemia reactiva post ischemica).
Dupa înregistrarea curbei iniţiale se amplaseaza mansete pneumatice pe membrele studiate. Se mareste presiunea în mansete pîna la dispariţia circulatiei arteriale. Se menţine starea de ischemie timp de 3 minute. Se restabileste circulatia arteriala.

Metode de testare ale functiei sistemului nervos central

Electroencefalografia

Ecoencefalografia

Ecoencefalografia este o metoda expres de diagnostic a maladiilor sistemului nervos. Ea este bazata pe sondarea creierului cu impulsuri ultrasonore şi receptionarea ecourilor de la structurile cerebrale. Utilitatea ei este recunoscuta de medicii neurologi care o folosesc la o categorie larga de pacienţi.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale

Succesele în determinarea patogenezei hipertensiunii arteriale şi implementarea preparatelor antihipertensive noi permit de a controla mai efectiv nivelul Tensiunii Arteriale (TA) la pacienţi. Determinării eficacitaţii tratamentului, a variabilitaţii valorilor TA în timpul zilei şi a nopţii îi revine un rol tot mai important.

Indicaţii:

Aplicaţiile clinice ale Monitorizării Ambulatorii a Tensiunii Arteriale (MATA) expuse în ghidurile existente includ urmatoarele situaţii:
Eliminarea hiperdiagnosticului – suspecţie de „hipertensiune a halatului alb”.
Eliminarea hipodiagnosticului – variabilitatea sporita a TA, majorari episodice (inclusiv nocturne) a TA, deteriorarea profilului diurn a TA.
Precizarea datelor – formele de hipertensiune arteriala labila („moale”)
Terapia hipertensiunii arteriale – controlul eficacitatii tratamentului, controlul efectelor adverse, corecţia selectiva a componentelor profilului diurn a TA.

Utilajul folosit:

În Centrul Republican de Diagnosticare Medicala sunt utilizate pentru MATA aparate de tip oscilometric, care sunt programate indivudual pentru fiecare pacient şi asigura determinarea TA la intervale alese pe perioada de veghe (ziua), în timpul somnului (noaptea) şi în intervalul indicat de pacient sau de medic ca „interval critic”.

Hipertensiunea la halatul alb. În cazurile înregistrate de noi profilul tensiunii arteriale este caracterizat prin valori normale sau uneori scazute pe parcursul intregii perioade de monitorizare, întrerupte de scurte episoade de majorare brusca a valorilor TA. care, corespund în timp cu examenul medicului.

Documentele necesare:

  • Foaia de observaţie sau fişa de ambulator cu indicaţia scopului investigări
  • Paşaport sau buletin de identitate

Din cauza numărului limitat de recordere pacientul va fi în prealabil programat pentru investigare la telefonul (022) 72-54-38; (022) 72-54-83.

Pregatirea pacientului:

Continuarea sau stoparea tratamentului pe timpul monitorizarii va depinde de indicaţia medicului curănt reiesind din scopul urmarit.

Sub camaşa (bluza) pacientul trebuie să poarte lenjerie de corp (maiou din bumbac, „cu mineci”).