30 ani de performanță în medicină
(+373 22) 888-347
(+373 22) 735-558

Întrebări frecvente

Accesînd întrebările din această secțiune veți putea afla mai multe informații despre investigațiile și analizele de laborator efectuate în IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Pentru comoditatea Dvs. ele au fost grupate pe categorii.

În cazul în care aveți o întrebare, care nu se regăsește în lista de mai jos, vă rugăm să ne contactați folosind formularul de înregistrare a întrebărilor. Noi vom încerca în timp cît mai rapid să va răspundem la întrebările Dvs.

Analize de Laborator

Ce trebuie să fac înainte de recoltarea probelor biologice?
Pentru recoltarea sîngelui: Trebuie sa nu mîncați nimic timp de 12-14 ore înainte de recoltare, aveți voie în schimb să beți apă. Se cere o abstinență de la alcool cu 72 ore înainte.
Totodată un alt factor care poate influența negativ rezultatele este tratamentul medicamentos. Medicul care va recomandă analizele va stabili daca tratamentul trebuie întrerupt sau nu.
Pentru recoltarea exsudatului faringian: Recoltarea analizelor se face înainte să vă spălați pe dinți și înainte de consuma alimente sau lichide.
Pentru recoltarea urinei: Recoltarea urinei se face dimineața la prima ora, după o igienă riguroasa din jetul mijlociu al urinei.
Pentru recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală: Pentru aceste analize se recomandă abstinența cu 3 zile înainte, încetarea spălaturilor vaginale, oprirea tratamentului endovaginal.
În cît timp sunt gata analizele de laborator?
Fiecare tip de analiza are un anumit termen de execuție:
Microbiologie: 5 zile lucratoare
Citologie: 10 zile lucratoare
Imunologie – Markeri endocrini si infectiosi: 10-15 zile lucratoare
Analize uzuale – Biochimie si Hematologie: 48 ore
Cum pot intra in posesia rezultatelor?
Conform politicii instituției noastre și al reglementărilor standardelor ISO 9001:2008, rezultatele analizelor pot fi ridicate doar de la sediul centrului și numai de către persoana cărei le aparțin rezultatele în cauză.
Cum pot plăti pentru investigațiile sau analize de laborator?
În holul instituției noastre sunt plasate 8 case pentru achitarea investigațiilor solicitate de către pacient. La momentul actual există numai o modalitate de plată, folosind numai valuta națională.
Ce cantitate de sînge îmi veți recolta? Voi fi obosit după recoltare?
Echipamentele medicale moderne de laborator ne permit să efectuăm multe teste dintr-o cantitate mică de sînge.
Datorită faptului că sîngele recoltat este în cantitate mică, nu ar trebui sa prezentați nici un efect secundar după recoltare.
Cine plătește pentru testele de laborator?
În cazul dacă Dvs. prezentați la registratura instituției noastre biletului de trimitere (forma 027/e) emis de medicul de familie sau de către medicul specialist, pacientul beneficiază de o gamă de analize decontate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în limita plafonului contractat de către Compania Națională cu instituția noastră. În fiecare an această listă de investigații se modifică și poate accesată în rubrica: Tarife/Servicii asigurate CNAM. În caz contrar costurile analizelor sunt suportate de către pacienți.
Ce moment al zilei este cel mai potrivit pentru a veni la laborator în vederea recoltării probelor biologice?
Perioada cea mai aglomerata este dimineața (înainte de ora 9), cînd majoritatea pacienților vin pentru a li se recolta probele biologice. În situația în care analizele recomandate de către medicul dvs. nu necesită recoltarea la o anumită oră și nu necesită sa fiți nemîncați în momentul recoltării, vă sugerăm să veniți mai tîrziu în cursul dimineții sau după-amiază, cînd laboratorul nu este atît de aglomerat și timpul Dvs. de așteptare este redus.
Mă pot infecta cu HIV sau hepatita în urma recoltării probelor de sînge la laboratorul Dvs.?
În niciun caz. Acul folosit pentru recoltare este steril. Fiecare ac este împachetat individual și folosit doar o singură data. Imediat după folosire acul este introdus intr-un recipient special pentru infecte, urmînd apoi procedura de neutralizare pentru deșeurilor medicale.
Cînd vi se recoltează sînge, nici o substanță nu întră în organismul Dvs. Proba este recoltată într-o eprubetă.
Este o procedură sigură, care nu prezintă nici un risc. Siguranța Dvs. este foarte importanta pentru noi. Urmăm proceduri stricte și ne luăm toate măsurile de precauție pentru a vă proteja.
De ce cereți așa de multe informații despre mine?
Trebuie să ne asigurăm și să identificăm fiecare pacient după nume, vîrstă, codul numeric personal și medicul trimițător. Aceste informații vor fi solicitate o singură dată la prima prezență la casa sau registratura instituție. Pentru comoditate Vă rugăm să aveți buletinul Dvs. care va fi folosit pentru introducerea informației de către registratorul medical sau pentru a vă regăsi rapid în sistemul nostru.
Trebuie sa știm vîrsta Dvs., deoarece rezultatele testelor pot fi diferite în funcție de vîrstă și sexul pacienților. În cazul în care medicul vă recomandă analize speciale, este posibil să vă cerem informații suplimentare, cum ar fi: cînd ați mîncat ultima oara?, ce medicamente luați? sau data ultimei menstruații. Toate acestea ne sunt necesare pentru a va oferi rezultate concludente.
Sunt rezultatele analizelor mele confidențiale?
Da. Toate informațiile medicale despre Dvs. sunt confidențiale. Ele vor fi eliberate doar personal, în tichetului de trimitere și în baza bonului fiscal (în cazul achitării în numerar) primit momentul înregistrării Dvs. la casa instituției sau registratură. Laboratorul nu comunică rezultatele prin telefon.
Ce mi se va cere sa fac cînd mă voi prezenta pentru recoltare?
Testele de laborator necesită, în general, sînge sau urină. Cel mai probabil vă vom recolta o mică cantitate de sînge sau va vom solicita o probă de urina. În anumite cazuri este posibil să vă solicităm să nu mîncați sau sa nu beți nimic cu cîteva ore înainte de recoltare.
Ar trebui sa va spun daca nu mi-a mai fost recoltat niciodata singe sau daca am emotii in legatura cu recoltarea?
Da. Vom face totul în așa fel încît să vă simțiți confortabil și vă vom spune dinainte la ce să vă așteptați. În momentul de față procedurile de recoltare a sîngelui sunt rapide și nedureroase.
Daca mi s-a mai luat singe în trecut și am observat că procedura a fost dificilă, este necesar să vă spun?
Da. Angajații noștri sunt foarte bine pregătiți, dar Dvs. știți mai multe despre propriul Dvs. corp. De aceea dorim să ne aduceți la cunoștință dacă ați avut probleme în trecut. Ne vom strădui ca recoltarea să fie cît mai ușoară.
Ce se întîmplă cu deșeurile medicale ?
Respectăm reguli foarte stricte în privința deșeurilor rezultate din laborator, cu privire la mediul înconjurător și siguranța transportului și nimicirii acestora. Toate deșeurile sunt împachetate, preluate și transportate în conformitate cu normele sanitare in vigoare.
Cum folosește laboratorul Dvs. informația despre persoana mea?
Registratorii noștri medicali introduc informațiile despre Dvs. în Sistemul Informațional Medical Integrat. Computerul va elibera un decont ce va contine un ID unic pentru fiecare pacient. Acest ID unic insoteste probele dvs.biologice pe perioada cat acestea parcurg circuitul de testare si examinare in laborator pana la eliminarea lor. Personalul laboratorului poate identifica oricand o proba ce se gaseste in laborator tocmai datorita acestui ID unic.

IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică)

Ce este o examinare IRM?
Examinarea IRM poate fi descrisă foarte simplu: pacientul este plasat într-un magnet şi o undă radio este transmisă pacientului. După ce acţiunea acestei unde încetează, pacientul emite un semnal care este receptat şi folosit pentru reconstrucţia imaginii.
Investigaţia IRM este dureroasă?
Nu, investigaţia în sine nu provoacă nici un fel de durere. Pe parcursul efectuării acesteia este nevoie ca pacientul să stea nemişcat. De asemenea, este posibil ca investigaţiile care necesită administrarea de substanţă de contrast să cauzeze o uşoară şi temporară senzaţie de disconfort în momentul administrării injecţiei.
Cît durează investigaţia IRM?
Instituția noastră oferă o gamă variată de investigaţii imagistice de rezonanţă magnetică. În funcţie de tipul celei recomandate în cazul Dvs., durata procedurii în sine poate varia între 15 şi 45 minute. Vă rugăm să adresaţi eventualele întrebări sau nelămuriri legate de acest aspect tehnicianului IRM înainte de investigaţie.
Investigaţia de IRM îmi poate afecta plombele dentare?
Metalul din consistenţa majorităţii plombelor nu este afectat de câmpul magnetic al aparatului IRM. Este posibil totuşi ca aceste plombe să cauzeze artefacte ale imaginilor dacă se investighează segmente ca zona facială, gât sau cap.
Pot efectua investigaţia IRM dacă am aparat dentar?
Pacienţii cu aparat dentar pot efectua această investigaţie. Însă în cazul segmentelor cap sau gât este foarte probabilă afectarea parţială a imaginilor realizate.
Trebuie să intru cu tot corpul în interiorul aparatului IRM?
Regiunea corpului care urmează să fie scanată este poziţionată în mijlocul mesei IRM. În cazul efectuării segmentelor cap, gât sau întregul corp, pacientul trebuie să fie plasat în interiorul magnetului.
Care este explicaţia zgomotului generat de aparatul IRM pe parcursul examinării?
Zgomotul provine de la bobinele de gradient, vibraţiile bobinelor de gradient produc unde acustice. Acestea sunt cauzate de interacţiunea câmpului magnetic creat de curentul electric care parcurge aceste bobine cu câmpul magnetic principal, în mod similar cu un difuzor.
Am nevoie de trimitere (fişă de solicitare) pentru a efectua investigaţia?
Da, în majoritatea cazurilor, deoarece medicul specialist indică segmentul care trebuie investigat şi face unele observaţii asupra bolii.
Pot să mă mişc în timpul investigaţiei IRM?
După ce tehnicianul v-a poziţionat pe masă, pacientul este rugat să nu se mişte. În timpul unor investigaţii, cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune să vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp, spre exemplu, 10-20 secunde. Acest lucru elimină neclaritatea imaginilor cauzată de artefactele de mişcare.
Pot vorbi pe durata investigaţiei?
În timpul procesului de scanare nu puteţi vorbi. În momentul în care zgomotul s-a oprit, operatorul va putea să comunice cu Dvs.
Este posibilă prezenţa în încăperea aparatului IRM a unei rude, prieten etc.?
Desigur! Toate persoanele prezente în încăpere vor fi scanate pentru detectarea unor posibile metale. Din perspectivă medicală şi în scop preventiv, dacă s-a eliminat riscul prezenţei unor obiecte metalice asupra acesteia (sau în corpul acesteia) persoana vă va putea acompania în încăpere pe durata examenului.
Cînd se administrează substanţa de contrast?
Unele investigaţii necesită administrarea de substanţă de contrast specifică investigaţiei IRM. Dacă această este recomandată, ea va fi administrată pacientului. Aceasta are rolul reliefării şi distingerii cu mai multă claritate a anumitor organe, vase sangvine ori ţesuturi pe imaginea obţinută. Substanţa de contrast scoate în evidenţă structura organelor sau a vaselor respective, în scopul unei mai bune diagnosticări a unei eventuale boli ori leziuni.
Care este modul administrării substanţei de contrast înaintea investigaţiei de IRM?
Dacă aceasta este necesară, vi se va introduce o flexulă în vena din braţ. Apoi, prin intermediul acesteia, vi se va administra substanţa de contrast. În momentul injectării este posibil să simţiţi o senzaţie de răcoare în braţ.
Pot să alăptez după administrarea substanţei de contrast?
În mod obişnuit, pacientele sunt instruite să aştepte să treacă 24 de ore de la administrarea substanţei de contrast înainte de a alăpta din nou. Este posibilă varianta mulgerii înainte de efectuarea investigaţiei IRM şi a păstrării laptelui pe timpul duratei de 24 de ore. Este important întotdeauna să menţineţi contactul cu medicul Dvs. şi cu tehncianul IRM în eventualitatea unor recomandări specifice.
Pot efectua investigaţia dacă sunt gravidă?
Este dificil de răspuns la această întrebare cu un simplu da sau nu. Investigaţia IRM este considerată nedăunătoare din acest punct de vedere, cu toate acestea, nu există încă informaţii concludente privind gradul de siguranţă pe care îl prezintă investigaţia atât pentru femeia gravidă, cât şi pentru fetus.
Deşi nu există contraindicaţii medicale în acest sens, investigaţiile IRM nu se efectuează în general la femeile aflate în primele 12 săptămâni (primul trimestru) de sarcină. În mod obişnuit, medicii specialişti nu recomandă efectuarea acestor investigaţii la femeile însărcinate decât în cazuri de urgenţă. În funcţie de diagnosticul suspectat, se poate recomanda efectuarea unor investigaţii cum ar fi ultrasunetele, pentru diagnosticarea unor afecţiuni.
Dacă există recomandări specifice pentru IRM, medicul Dvs. poate consulta un medic radiolog pentru determinarea justificării alegerii unei metode sau a alteia optime de diagnostic, înainte de începerea investigaţiei. Vă recomandăm să vă consultaţi medicul pentru mai multe informaţii în acest sens.

Tomografia Computerizată (CT)

De ce este examinarea CT valoroasă?
Examinarea CT permite doctorilor să vadă imagini din interiorul corpului, cu organele, din orice unghi se dorește. Această investigație oferă informații exacte și rapide, fără a fi nevoie, de cele mai multe ori, de proceduri mai scumpe sau mai invazive. De asemenea, examinarea CT preoperatorie permite o mai bună planificare a operației.
Ce este investigația prin computer tomografie (CT)?
Este o investigație imagistica rapida prin care medicul radiolog poate studia organele interne.

Computer tomografia a revoluționat medicina ultimelor decenii. Tehnologia avansată utilizată pentru acest tip de investigație permite vizualizarea cu acuratețe a oaselor, organelor interne, vaselor de sînge. Informațiile obținute prin computer tomografie sunt utilizate de medicul curant pentru a stabili tratamentul ideal pentru afecțiunea de care suferiți, în funcție de modificările descoperite.

Computer tomografia combină tehnologia razelor X cu o procesare computerizata avansată pentru a recrea imagini detaliate ale organelor interne.

Examinarea CT este rapidă, confortabilă, nedureroasă. Vei sta culcat pe spate, cît mai nemișcat, pe masa ce va avansa în interiorul și în afara aparatului de scanare.

Înainte de examinare vei fi întrebat cîteva lucruri privitor la istoricul tău medical. Informează medicul radiolog dacă ai avut vreodată alergii sau dacă ești însărcinată.
Dacă examinarea CT este așa de performantă, de ce mai este nevoie de substanța de contrast?
În funcție de patologia ta, în anumite situații se poate ca medicul radiolog să aibă nevoie de substanța de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect. Decizia injectării substanței de contrast este a medicului radiolog-imagist, care stabilește acest lucru după vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fără contrast.

Spre exemplu, examinările în care se dorește vizualizarea vaselor necesita substanța de contrast cu administrare intravenoasă, pentru a permite diferențierea acestora de țesuturile din jur.

În schimb, pentru detectarea litiazei renale (“pietre la rinichi”) nu este necesară administrarea substanței de contrast.
Care sunt beneficiile examinării CT?
Examinare nedureroasă, de scurtă durată, neinvazivă, precisă. Vizualizează osul, țesutul moale și vasele în același timp. Este foarte rapidă – în situații de urgență poate detecta leziuni interne suficient de rapid pentru a putea salva vieți, în special după traumatisme complexe.
Este mai puțin sensibilă la mișcările pacienților decît IRM, de aceea poate fi utilizata și la pacienții agitați.
Se poate realiza și în prezența dispozitivelor implantabile care sunt interzise la IRM (de exemplu stimulator cardiac).
Care sunt riscurile examinării CT în ceea ce privește iradierea?
Există riscuri comune și riscuri specifice persoanei tale, care nu pot fi listate aici (depind de starea ta de sănătate). De aceea este important să întrebi medicul radiolog, dacă ai anumite probleme de sănătate particulare.

În ceea ce privește iradierea:
Fiecare persoană este expusă radiației din surse naturale tot timpul vieții. Toate radiografiile și examinările CT implică o doză de radiație în plus față de expunerea de fond, naturală. La CT, dozele de radiație sunt controlate cu atenție în așa fel în cît se va utiliza doza minimă de radiație, care să ofere totuși posibilitatea vizualizării corecte a patologiei tale. Totuși, orice doză de raze X, prin cumulare cu expunerile anterioare și cu radiația din surse naturale, poate determina o mică creștere a probabilității totale de a dezvolta un cancer în decursul vieții.
Probabilitatea depinde de vîrsta pacientului și de doza totală primită. Estimarea acestei probabilități crescute a fost făcut utilizînd doze mult mai mari decît cele utilizate în radiologia diagnostică. Riscul unei examinări este intr-adevăr foarte mic, însă crește cu numărul de scanări repetate. Echipa medicală va cîntări cu atenție aceste riscuri, punînd în balanța utilitatea informațiilor pe care le putem obține, precum și riscurile de a NU efectua aceasta investigație. Femeile trebuie să informeze medicul dacă suspectează că sunt însărcinate. CT-ul nu este în general recomandat pentru femeile în această condiție (pentru a proteja fătul de efectele radiației) decît dacă riscurile neefectuării acestei investigații sunt mari și dacă informațiile necesare nu pot fi obținute prin alte tehnici neiradiante – ecografie, rezonanță magnetică.
Pentru ca sensibilitatea la radiații e mai mare la copii, aceștia nu ar trebuie să efectueze această examinare decît după cîntărirea cu atenție a avantajelor/dezavantajelor.
Femeile care alăptează trebuie să întrerupă alăptarea pentru 24 de ore dacă li se administrează substanța de contrast intravenoasă.
Este examinarea CT similara cu o radiografie?
Da. Examinarea CT folosește raze X, ca și radiografiile, însă în spatele unei imagini CT este un aparat matematic foarte complex, ce necesită un calculator performant. Deși CT-ul utilizează radiație X, după ce examinarea s-a terminat nu mai există radiație în corpul tău.
Cît timp va dura examinarea?
Timpul pentru examinare depinde de regiunea de examinată și de patologia Dvs. Majoritatea examenelor durează cîteva minute, însă vei fi rugat sa ajungi la radiologie cu 60 de minute înainte de examinare în cazul examinării de abdomen și cu 90 de minute înainte în cazul examinării de abdomen și pelvis.
Ce documente trebuie să aduc cu mine în ziua examinării?
În ziua examenului trebuie să prezinți:
  • Trimiterea de la medicul curant;
  • Lista scrisă cu medicamentele pe care le luați în mod obișnuit;
  • Dosarul cu examinările precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonanțe magnetice);
  • Toate analizele de sînge (în special cele care investighează funcția renala: uree, creatinina).
Trebuie să mă pregătesc în vreun fel înainte de examinare?
De cele mai multe ori nu. Dar în funcție de tipul de examinare, este posibil să ți se ceara să nu mănînci și sa nu bei nimic cu aproximativ 4 ore înainte de examinare.

Dacă suferi de diabet zaharat tip II (non-insulino-dependent), și iei Siofor/Metformin, este indicat să întrerupi administrarea acestora cu 48 de ore înainte de examinare atunci cînd examinarea necesita administrare de substanța de contrast. Dacă ai nelămuriri privitor la aceasta indicație, te rugăm să contactezi medicul radiolog.
Ce este substanța de contrast?
Este o substanța farmaceutica iodata ce permite anumitor țesuturi să se vadă mult mai clar comparativ cu altele (îmbunătățește rezoluția în contrast). Administrarea substanței de contrast se face oral sau intravenos. Substanța de contrast NU este radioactivă – nici cea orala nici cea intravenoasă.

Eliminarea din corp se va face în mod natural în cîteva ore de la administrare, majoritar prin urină.

În cazul în care examinarea necesită administrare de contrast, trebuie să anunți personalul medical dacă ai alergie la iod sau la orice alte substanțe (praf, polen, detergenți, alte medicamente) sau daca suferi de afecțiuni care iți alterează funcția rinichiului.
Care sunt riscurile examinării CT în ceea ce privește substanța de contrast?
Există riscuri comune și riscuri specifice persoanei tale, care nu pot fi listate aici (depind de starea ta de sănătate). De aceea este important să întrebi medicul radiolog, dacă ai anumite probleme de sănătate particulare.

În ceea ce privește substanța de contrast:
Reacțiile la substanța de contrast sunt rare și de aceea este nevoie să răspundeți cu sinceritate la cîteva întrebări privitoare la alergii și la starea de sănătate a aparatului tău renal. Medicul radiolog va decide dacă se poate efectua examinarea cu contrast și, daca nu, vă v-a îndruma spre o alta investigație care să aducă informații similare fără contrast – Rezonanță Magnetică sau ecografie.
Reacții minore la substanța de contrast pot apărea în 1% din pacienți și constau în: greață, vărsături, dureri de cap, urticarie. Aceste reacții se vor atenua rapid după administrarea substanței de contrast. În cazuri mult mai rare (0.01% - 1 caz la 10.000 de pacienți) pot aparea reacții severe, anafilactoide, care includ creșterea/scăderea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, criza de astm, și colaps circulator. Aceste reacții severe necesită intervenția de urgență a echipei medicale, care este antrenata pentru astfel de incidente.
Reacțiile adverse nu pot fi anticipate înainte de administrarea substanței de contrast decît în situațiile în care persoana respectivă a mai efectuat o astfel de examinare și a avut reacții adverse. Reacțiile alergice se dezvoltă de obicei în primele 10 minute de la injectare. În cazuri rare poate exista inflamație la locul injectării substanței de contrast care se va diminua la utilizarea compreselor reci sau gheață.
Care este principiul de bază al examinării CT?
Principiul de baza este reprezentat de absorbția razelor X care este diferită în funcție de densitatea țesuturilor pe care le traversează. Diferite părți ale corpului apar în diferite nuanțe de gri în funcție de acest grad de absorbție. În examinarea radiografică, o cantitate mică de radiație este îndreptă spre corpul Dvs, pe care îl străbate și care este detectată în spatele corpului de o placă specială, fotografică sau electronică, lăsînd o “umbră” – radiografia.

În examinarea CT, mai multe raze X și dispozitivul de detectare a acestora se rotesc în jurul tău, măsurînd radiația absorbită de corp din mai multe unghiuri, în timp ce corpul avansează lent și constant înspre interiorul aparatului. Computerul reconstruiește apoi din acest volum important de date secțiuni transversale fine ale corpului (precum feliile tăiate de pîine), care sunt apoi afișate pe un ecran. Achiziția volumului de date permite postprocesare (prelucrarea imaginilor după ce pacientul a plecat din aparat), pentru a obține secțiuni în orice plan al spațiului dorim, precum și eliminarea din imagine a unor segmente care împiedica vizualizarea – osul spre exemplu. De asemenea este posibil să obținem imagini tridimensionale ale diferitelor organe, care permit o bună planificare a preoperatorie a intervențiilor chirurgicale.
Cum decurge examinarea?
CT-ul este o examinare nedureroasă. Veți sta întins pe masa de examinare, care va glisa înainte și înapoi în interiorului unui inel (gantry) care reprezintă aparatul de scanare. Veți auzi un zgomot moderat produs de funcționarea aparatului și veți fi rugat să rămîneți nemișcat cele câteva minute de examinare. Orice mișcare ar putea să atragă după sine repetarea examinării și implicit creșterea dozei de radiație. De asemenea, în funcție de tipul examinării, este posibil sa fie nevoie sa va țineți respirația pentru cîteva secunde. În funcție de patologia Dvs, este posibil sa fie nevoie de administrarea unei substanțe de contrast fie oral (un lichid care se înghite înainte de examinare), fie intravenos (printr-o injecție intr-o vena).
Voi fi singur în timpul examinării?
În sala de examinare vei fi singur, însă operatorul și medicul radiolog te vor supraveghea din spatele unui geam al camerei de comandă pe întreaga durată a examinării. Vei fi în contact cu personalul medical prin intermediul unui interfon și vei putea cere întreruperea examinării în orice moment, în caz de urgență.
Se poate avea acces la rezultatul investigaţiei?
Interpretarea explorării împreună cu CD-ul cu imaginile digitale, le veţi primi din cabinetul de eliberare a rezultatelor din secția Radiologie și Tomografie Computerizată.

Medicii Dvs curanţi vă vor comunica rezultatele sau le vor discuta cu Dvs la data programării consultaţiei.
Cînd folosim tomografia computerizată?
Tomografia computerizată este extrem de utilă pentru studiul oricărui organ şi ţesut al corpului omenesc.

Tomografia computerizată poate diagnostica cu mare rapiditate şi precizie:

  • traumatisme ale ficatului, splinei, rinichilor sau a altor organe interne,
  • afecţiuni osoase,
  • afecțiuni vasculare,
  • afecțiuni vasculare,
Unul din punctele forte ale CT îl reprezintă stadializarea diferitelor forme de cancer pulmonar, hepatic, pancreatic, renal, ganglionar (limfoame).

CT deţine implicaţii foarte importante în ceea ce priveşte alegerea tratamentului optim (chirurgical, radio sau chimioterapic).
Pot să mă mişc în timpul investigaţiei?
După ce operatorul v-a poziţionat pe masă, pacientul este rugat să nu se mişte. În timpul unor investigaţii, cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune să vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp (cîteva secunde). Acest lucru elimină neclaritatea imaginilor cauzată de artefactele de mişcare.
Care sunt beneficiile și riscurile pentru o examinare CT?
Beneficii pentru o examinare CT:

  • CT oferă detalii anatomice excelente ale organelor şi ţesuturilor;
  • CT este nedureroasă, non-invazivă;
  • CT este rapidă şi, în caz de traumatisme, poate salva viaţa pacientului prin precizia diagnosticului;
  • CT stabileşte în multiple situaţii dacă este nevoie sau nu de tratament chirurgical ulterior;
  • CT este foarte utilă în ghidarea procedurilor intervenţionale sau a radioterapiei.

Riscuri pentru o examinare CT:

  • Există un risc minimal de iradiere, dar acurateţea diagnosticului depăşeşte cu mult riscul iradierii;
  • Examinarea CT trebuie evitată la gravide;
  • Femeile care alăptează şi au efectuat un examen CT cu contrast pot să alăpteze din nou la 24 de ore post examinare;
  • Există riscul alergiei la substanţa de contrast iodată şi de aceea toate clinicile de radiologie trebuie dotate cu echipamente şi medicamente pentru tratamentul acestui tip de alergie.