30 ani de performanță în medicină
(+373 22) 888-347
(+373 22) 735-558

Noutăți » Licitație Internațională - Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova [Comunicat de Presă]
12 Decembrie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

Prima licitație pentru contractarea serviciilor de proiectare, în cadrul Proiectului Eficiența Energetică în Moldova

 

 

A fost lansată prima licitație pentru contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnice de execuție, în cadrul Proiectului Eficiența Energetică în Republica Moldova. Procedura de licitație cuprinde 4 loturi care vizează lucrări de reabilitare termică a clădirilor în următoarele instituții medicale: Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală/Institutul de Ftiziopneumologie, Institutul de Cardiologie și Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Anunțul pentru desfășurarea licitației internaționale a fost publicat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și instituțiile finanțatoare: Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cererea pentru prezentarea propunerilor poate fi accesată aici:

https://mepiu.md/rom/request-for-proposals-consulting-services

Services - 748040-2023 - TED Tenders Electronic Daily (europa.eu)

Etapa de pregătire a documentației tehnice de execuție a lucrărilor de construcție este pe cât de complexă, pe atât de importantă, deoarece cuprinde pregătirea informațiilor tehnice detaliate, instrucțiuni și specificații necesare pentru realizarea corectă și conformă a lucrărilor de construcții, de a asigura că proiectul este realizat în mod eficient, în conformitate cu standardele de calitate și în termenii și condițiile stabilite inițial. Durata estimativă pentru elaborarea documentației tehnice pentru cele 5 instituții medicale menționate este de 8 luni.

Cele mai importante măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia instituțiile medicale vor include izolarea termică a pereților, înlocuirea ușilor exterioare și a ferestrelor, renovarea sistemelor de iluminat utilizând tehnologia LED, renovarea sistemelor de încălzire și ventilare, instalarea centralelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, precum și alte măsuri care vor îmbunătăți starea tehnică a clădirilor.

Proiectul de Eficiență Energetică în Republica Moldova este unul dintre cele mai mari proiecte la nivel național cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, implementat până la moment. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro.

În prima fază a proiectului, 10 instituții medicale de importanță națională, urmează a fi reabilitate energetic. Peste 1 milion de pacienți care vizitează anual cele 10 spitale și peste 10.000 de lucrători medicali vor beneficia de condiții mai bune și confort. Totodată, proiectul va contribui la reducerea consumului de energie cu până la 20% pentru energie electrică și 50% pentru energie termică, reducerea emisiilor de CO2, precum și diversificarea surselor de energie prin integrarea surselor de energie regenerabile.