30 ani de performanță în medicină
(+373 22) 888-347
(+373 22) 735-558

Noutăți » Evaluarea externa a Laboratorului de Diagnostic Clinic
12 Februarie 2020

Programul internațional de evaluare externă a controlului calității organizat de BioSystems S.A. (PREVECAL, Spania), include mai mult de 3.500 de laboratoare din 31 de țări. Scopul acestei organizații este o evaluare independentă, confirmată de măsurători cuprinzătoare, evaluarea calității diagnosticării de laborator a unei anumite clinici.

La efectuarea testelor de laborator, acuratețea și calitatea rezultatelor sunt de o importanță deosebită, deoarece pe baza lor, medicul ia o decizie asupra stării de sănătate a pacienților. Prin urmare, pentru a confirma calitatea cercetării efectuate, Laboratorul de Diagnostic Clinic a Centrului Republican de Diagnosticare Medicala participă  pe tot parcursul anului la Programul internațional PREVECAL pentru evaluarea calității externe.

În fiecare lună a anului 2019, Laboratorul de Diagnostic Clinic a Centrului Republican de Diagnosticare Medicală a examinat serurile de control și a trimis rezultatele în Spania pentru analize statistice. Rezultatele unei evaluări externe a calității PREVECAL sunt trimise înapoi în laborator, informându-ne asupra calității studiilor. La sfârșitul anului, organizatorii PREVECAL trimit laboratoarele raportul și certificatul final.

Pe lângă efectuarea unei evaluări externe a calității studiilor efectuate, laboratorul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală efectuează o verificare internă a calității laboratorului. Această procedură constă în monitorizarea tuturor etapelor cercetării de laborator (din momentul în care pacientul este pregătit pentru studiu și până la obținerea rezultatelor utilizate în tratament și diagnostic). Pentru o astfel de verificare, sunt utilizate materiale de control cu valori cunoscute (se utilizează seruri de control cu un conținut certificat al componentelor de interes).

IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală realizează teste de laborator folosind tehnologii moderne și echipamente de ultimă generație, ceea ce face posibilă efectuarea de analize și studii cu exactitate și acuratețe maximă.

Laboratorul de Diagnostic Clinic efectuează diferite tipuri de studii: clinice, biochimice, hormonale, imunologice, citologice, histologice, hematologice și biologie moleculară. În plus, IMSP Centrul republican de Diagnosticare Medicală, oferă rezultate rapide, sigure și fiabile ale testelor clinice de laborator, care ajută să facă pacientul diagnosticul corect, să selecteze metodele de tratament eficiente necesare, precum și să dezvolte măsuri de prevenire eficiente.