Noutăți » Spirografia: studiu funcției respirației externe
Sunt momente care-ți taie respirația. De preferat, când vezi ceva spectaculos ori ai parte de o surpriză plăcută, nu când urci scările sau alergi după autobuz.
Dacă vrei să descoperi cum stai cu respirația în viața de zi cu zi și dacă plămânii tăi fac față cu brio inclusiv efortului fizic prelungit, spirografia este investigația de bază.
Spirografia poate fi efectuată atât de copii (de la vârsta de 5 ani) cât şi de adulţi. O persoană sănătoasă poate să-l facă oricând, iar o persoană ce suferă de afecţiuni pulmonare ar trebui să-l facă regulat, la recomandarea medicului curant.
Ce este spirografia.
Spirografia (funcția ventilației pulmonare) este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcției pulmonare. Măsoară atât cantitatea de aer inspirată, precum și cât de ușor și de rapid dăm aerul afară din plămâni. Pe scurt, este un test standard utilizat de medici pentru a vedea cât de bine funcționează plămânii.
Spirografia este utilă pentru depistarea și monitorizarea unor afecțiuni pulmonare (astm bronșic, bronșita cronica obstructiva, pneumonii) și ar trebui făcută și de fumători, de persoanele care lucrează într-un mediu cu pulberi, noxe, fum, de cei care tușesc des sau de cei care simt că rămân fără aer când merg alert, deformări a coloanei vertebrale (scolioza), înainte de intervenții chirurgicale. De asemenea este de ajutor in evaluarea post COVID-19. Se știe ca flaminii sunt organul cel mai afectat de COVID-19 și aceasta boala nouă lasă numeroase efecte pe termen lung, care poate afecta semnificativ capacitatea pulmonara.
În Centrul Republican de Diagnosticare Medicală spirografia se efectuează la un spirograf performant de clasa expert produs de liderul mondial în acest domeniu.
Cum te pregătești pentru spirometrie:
În ziua testării, înainte de spirometrie, evită:
- Fumatul - cu cel puţin 1 oră înainte de testare;
- Consumul de alcool cu cel puţin 4 ore înainte de testare;
- Realizarea de efort fizic important cu cel puţin 30 minute înainte de testare;
- Purtarea de haine care te împiedică să inspiri/ expiri profund;
- Consumul unei mese importante cu cel puţin 2 ore înainte de testare;
- Administrarea de bronhodilatatoare sau corticosteroizi inhalatori cu cel puţin 6, 12 sau 24 ore înainte de efectuarea testului, în funcție de durata de acțiune a medicamentului.
În ce constă testul?
Pacientul se va așeza pe scaun, se va pune un clește pe nas, pentru ca aerul să circule numai pe gură și va respira printr-un tub la instrucțiunile cadrelor medicale. Acel tub este conectat la un aparat numit spirometru care va înregistra multipli parametri. Rezultatele la spirometrie de obțin imediat și, de obicei, sunt exprimate în procente față de valorile ideale ale funcției pulmonare determinate de sex, vârsta, înălțime și greutate
Spirografia (funcția ventilației pulmonare) este inclusa in programul unic de asigurări medicale și poate fi prestata gratuit la indicația medicului de familie sau specialistului.