Laboratorul Medicină Nucleară
Laboratorul Medicină Nucleară (LMN) este echipat la moment cu doua camere de scintilatie, Nucline SPIRIT DH-V cu doua detectoare (MEDISO, Ungaria), instalata in an.2007 şi SPECT/CT – Optima NM/CT 640 (General Electric).
În LMN se efectuează:
– scintigrafia glandei tiroide cu aprecierea procentului de acumulare a pertecnetatului de Tc-99m
– scintigrafia dinamică a rinichilor
– scintigrafia poliincidenţială a ficatului
– scintigrafia dinamică a sistemului hepatobiliar
– scintigrafia de perfuzie pulmonară
– scintigrafia sistemului osteoarticular în regim ”whole body” (corp integru)
Scintigrafia glandei tiroide cu aprecierea procentului de acumulare a pertecnetatului de Tc-99m.
Indicaţii :
marire considerabilă în dimensiuni, deformare, formaţiuni de volum , hipofuncţia, hiperfuncţia, aranjare atipică.
Contraindicaţii:
sarcină şi perioada de alăptare a copilului.
Pregătire:
pe parcurs de 3-4 saptămâni înainte de investigaţie, dacă e posibil, de exclus administrarea preparatelor ce blochează glanda tiroidă (preparate de iod, sedative, valeriană, L-thyroxin, cordaron s.a.), după o examinare radiologică cu folosirea contrastului, investigaţia se efectuează după 3-4 săptămâni.
Scintigrafia dinamică a rinichilor - se efctueaza timp de 20 minute după administrarea i/v a preparatului radiofarmaceutic ( PRF ) în bolus, o metodă mai detaliată ca renografia pentru aprecierea stării funcţionale a rinichilor, concomitent cu curbele renale obţinem o serie de imagini la diverse etape ale investigaţiei.
Indicaţii:
pielonefrite, glomerulonefrite, colici renale, calculi renali, hidronefroză , nefroptoză, polichistoză, anomalii de dezvoltare, nefroscleroză, hipertensiune arteriala.
Contraindicaţii:
sarcină şi perioada de alăptare a copilului.
Pregătire:
cu 0,5 — 1 oră înainte de investigaţie de băut 2 pahare de lichid, se exclud diureticele.
Scintigrafia poliincidenţială a ficatului — permite determinarea schimbărilor de structură a ficatului la diverse patologii.
Indicaţii:
hepatite, ciroză hepatică, hipertensiune portală, formaţiunile de volum mai mari de 2 cm, splenomegalie.
Contraindicaţii:
sarcină şi perioada de alăptare a copilului.
Pregătire:
nu necesită.
Scintigrafia dinamică a sistemului hepatobiliar (SHB) — cercetarea starii funcţionale a sistemului hepatobiliar, ce include starea funcţională a ficatului, trecerea prin caile biliare, funcţia de concentrare şi evacuare a veziculei biliare, eliminarea în intestin. Se efctueaza timp de 1,5 ore după administrarea i/v în bolus a PRF. In rezultatul prelucrării computerizate obţinem o serie de imagini la diverse etape ale investigaţiei, un şir de curbe şi parametri funcţionali.
Indicaţii:
colecistite, calculi a veziculei biliare, veziculă biliară afuncţională, dischinezia cailor biliare, anomalii de dezvoltare a căilor biliare, sindrom postcolecistectomic, reflux duodenogastral, icter de etiologie neidentificată.
Contraindicaţii:
sarcină şi perioada de alăptare a copilului.
Pregătire:
se efectueaza pe nemâncate.
Scintigrafia de perfuzie pulmonară — metodă de cercetare a patului arteriolo - precapilar şi capilar a arterei pulmonare. Nu înlocueşte metodele radiologice şi spirografia.
Indicaţii:
diverse patologii pulmonare, anomalii de dezvoltare, tromboembolia arterei pulmonare, pregatire pentru intervenţie chirurgicală la cutia toracică pentru aprecierea volumului intervenţiei.
Contraindicaţii:
sarcină şi perioada de alăptare a copilului.
Pregătire:
nu necesită.
Scintigrafia sistemului osos în regim ”whole body” (corp integru) - permite depistarea dereglărilor patologice în structura osoasă ca rezultat al schimbărilor metabolice care se manifestă ca zone de hiperfixare sau hipofixare a preparatului osteotrop.
Indicaţii:
depistarea diverselor patologii oncologice în stadiile precoce a procesului patologic, aprecierea eficacităţii tratamentului, proces neoplazic primar, pentru precizarea extinderii afecţiunii primare, cercetarea metastazelor, afecţiuni nespecifice în articulaţii, osteomielită, consecinţe a traumei cu evoluţie atipică sau complicaţii a procesului patologic.
Contraindicaţii:
sarcină şi perioada de alăptare a copilului.
Pregătire:
nu necesită.
Telefon de contact: (022)888 382